O-teknikk: Kurvekart med linje

O-teknisk trening - skrevet av Jan Kocbach, 22 Nov 2007@12:42

kurvelinje.jpgVi fortsetter vårt fokus på en av de viktigste basiskunnskapene for en o-løper – nemlig oversetting av kart til terreng – og da med fokus på høydekurver! Verdens beste o-løper for tiden, Thierry Gueorgiou, bekreftet på sitt foredrag på O-gallaen i helgen at dette er helt riktig fokus: God forståelse av kurvebildet er nøkkelen til å orientere raskt og sikkert i nesten alle terrengtyper! Som om ikke det var nok – på lørdagens trening kommer verdens beste o-løper i juniorklassen – Olav Lundanes – til å være tilstede i forbindelse med en samling han har med Fana sin o-gruppe. Kanskje du kan snike til deg noen tips fra den dobbelte juniorverdensmesteren? Lørdagens økt er også en god forberedelse foran “Eksamen” om en uke: Kurveløpet på Gymmeland første helgen i desember.

Husk å melde deg på med en gang hvis du tror du kommer på trening – siste frist fredag 12.00! Forrige uke kom det nesten 60 stykker – og av dem mange som ikke var påmeldt i tide – så det ble også litt knapt med kart! Husk å melde deg på!!

Husk også brikke for å registrere poster underveis!!

Beskrivelse av opplegg 24/11: Linjeorientering på Totland

kurvelinje2.jpgPå de første kurvetreningene har noen hatt problemer med å planlegge strekket – og finne de viktige detaljene som skal fortelle en at en er på rett vei. Det slipper man denne gangen – denne gangen forteller en linje deg akkurat hvor du skal (se illustrasjon ovenfor). Det er to forskjellige opplegg avhengig av nivå:

  • De sterkeste løperne får kun en linje på kartet (se illustrasjon til venstre), og skal stemple på alle postene de finner på veien. På avlesningen etterpå vil det vise seg om de var nøyaktig nok til å følge linjen…
  • De andre løperne får i tillegg til linjen tegnet inn poster på kartet. Disse skal prøve å følge linjen, men har noen “sikre” punkter på veien i form av postene.

Det er gode kuttemuligheter for de som bare ønsker en kort trening.

Fremmøtested Fanahytten på Totland (se kart)
Tidspunkt 14.00
Arrangør Varegg – Jan Kocbach
Påmelding Her innen fredag kl. 1200.
Opplegg Kurvetrening – linje
Detaljer Linjeorientering på kurvekart (brunt kart – se illustrasjon ovenfor).

Oppgaven er å følge en tegnet linje så nøyaktig som mulig på et kurvekart. Langs linjen ligger det endel poster i terrenget. For den enkleste varianten er postene tegnet inn på kartet – den vanskeligere varianten er uten poster. Det er mange kuttemuligheter!

Forarbeid Ta en titt på kurveorienteringsøvelsene på NOF sin nivåstige,

Etterarbeid Tegn inn veivalget ditt der du ikke klarte å følge linjen. Tenk over hvorfor du mistet taket på linjen på disse stedene. Klarte du å finne alle postene?
Mestertips Vær veldig nøyaktig på denne treningen – og prøv å forenkle kurvebildet ved å i så stor grad som mulig bruke de store detaljene til orienteringen.
Fokus på å forstå kurvebildet

I november har vi fokus på “oversetting kart < -> terreng” – og da spesielt på høydekurveorientering.
– i tillegg til en o-teknisk test (mer om denne senere). De første oppleggene blir:

  • Stjerne på kurvekart, Ytrebygda
  • O-teknisk test, Åstveit
  • Stjerne/småsløyfer på kurvekart, Kokstad
  • Linje på kurvekart, Totland
  • “Eksamen” i kurveorientering – Kurveløp med tidtakning, Gymmeland

Deretter blir det perioder med fokus på Forenkling, Fartstilpassning, Kompass og til slutt Orientering i fart (se terminlisten for o-tekniske treninger) og link til utfyllende informasjon om hvert tema i høyre marg.

No Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.