O-teknikk: Forenkling på Smøråsen 24/1
På lørdag skal vi i gang med et nytt tema for den o-tekniske treningen: Forenkling. Dette er et område hvor de aller fleste har noe å lære – også eliteløpere på høyt nivå. Samtidig er forenkling noe av det som det er “tyngst” å trene på – i den forstand at det krever mye tankearbeid og konsentrasjon. Denne lørdagstreningen krever en del forarbeid, siden man skal tegne sitt eget forenklingskart for den ene av de to (korte) løypene som skal løpes. Den andre løypen løper man på vanlig kart, men man skal forenkle på samme måten som på den løypen der man har tegnet eget forenklingskart. Dersom du ikke har anledning til å være med ut i skogen i helgen, vil du allikevel få veldig bra o-teknisk utbytte bare av å lese gjennom instruksjonene, og tegne ditt eget forenklingskart for den ene løypen.
Se nederst på siden for nøyaktig fremmøtested og fremmøtetidspunkt.
Beskrivelse av opplegg: Forenkling
Det er to løyper – løype 1 og løype 2. For løype 1 skal du tegne ditt eget “forenklingskart” i forkant av treningen (se nedenfor for beskrivelse av hva et forenklingskart er). Husk å ta med dette kartet på treningen, siden det er det du skal løpe etter. For løype 2 får du vanlig kart på treningen, men skal fokusere på forenkling når du løper.
Her ser du løype 1, som du skal tegne eget forenklingskart for (trykk på kartet for større bilde):
For å hjelpe deg til å tegne forenklingskartet – og sortere ut de ulike detaljene, får du her samme løype vist på tre forskjellige kart der kun noen av detaljene er med:
- Et kurvekart
- Et kart med stier og en del andre hjelpedetaljer (stort sett svarte)
- Et kart med hovedsakelig vegetasjon og myrer
Når du tegner forenklingskartet ditt, skal du på ALLE strekk ha med detaljer fra kurvekartet. I tillegg bør du på de fleste strekk ha med detaljer fra kartet med andre hjelpedetaljer. Detaljene fra kartet med vegetasjon/myrer er som oftest ikke like viktig for selve forenklingskartet, men du bør bruke disse detaljene til å bestemme veivalget (dvs. hvor du tegner detaljer på forenklingskartet ditt).
For at det skal bli enklere for deg å tegne et forenklingskart, kan det være en fordel å starte ut med et blankt ark med bare løypen tegnet på – og da med riktige vinkler mellom postene. Skrive enten ut bildet nedenfor, eller bruk denne PDF-filen som gir hele løypen på et A4-ark i målestokk 1:3000.
Hva er et forenklingskart?
Et forenklingskart er et kart som viser kun de detaljene som er vesentlige for at du skal finne veien rundt løypen. Forenklingskartet tegnes i forhold til et gitt veivalg – det skal ikke tilpasses alle mulige veivalg på strekkene. På Varegg sin hjemmeside kan du se en del eksempler på forenklingskart tegnet av Varegg sine løpere i forbindelse med en tilsvarende trening i fjor.
Noen tips: Velg detaljer som er lett å se på lang avstand – da blir det enklere. Prøv å bruke detaljer som kan fange deg opp. Høydekurve-detaljer er ofte veldig nyttige for å finne frem. Småstier er ofte upålitelige – bruk iallefall ikke en liten sti som ditt eneste sikre punkt på veien! Og husk å tegne inn hvilken detalj posten ligger på – det er alltid nyttig!
Her ser du et forslag til forenklingskart for undertegnede for de to første postene for lørdagens trening:
Tankegangen bak forenklingskartet for disse to første strekkene er som følger: Til 1. post må man først følge stien ut fra parkeringsplassen. Det er viktig å få frem hvor på parkeringsplassen stien tar av, siden det er flere stier der. Stien skal følges opp bakken, og ved en kolle på høyre hånd skal man ta av på en liten sti til venstre. Det tar av to stier – derfor må begge tegnes inn, og retning på stiene er viktig. Deretter skal stien følges opp den bratte bakken, og høydekurvene hjelper meg inn i posten. Her kunne man brukt den lille stien som tar av til høyre litt før posten som sikkert punkt, men jeg velger å stole på høydekurvene – det er raskere og sikrere. Til 2. post bruker jeg kun høydekurvene. Dette er en enkel post dersom man bruker den store kollen til å orientere seg inn. Man kunne også valgt å ta stien rundt til høyre, men det blir langt mer komplisert, og tar også lenger tid.
Tidspunkt | 14.00 – Parkeringsplassen på Nøttveit, Smøråsen |
Arrangør | Fana IL – Sigurd Eikner |
Påmelding | Her innen fredag kl. 1200. |
Opplegg | Forenkling – 2 sløyfer |
Detaljer | Løp først en sløyfe på egentegnet forenklingskart. Deretter en løype på vanlig kart, der du tenker forenkling. |
Forarbeid | Tegn eget forenklingskart som beskrevet ovenfor. |
Etterarbeid |
Tegn inn hvor du har vært etter treningen. Der hvor du er usikker på hvor du har vært, markerer du det på kartet.
Hvordan fungerte forenklingen? Ble det enklere eller vanskeligere? Hvorfor bommet du der du bommet? Hadde du glemt vesentlige detaljer på forenklingskartet? |
Mestertips | Få med både høydekurvedetaljer og andre vesentlige detaljer på ditt forenklingskart! |
Opplegget fremover
Fremover blir det fokus på Forenkling, Fartstilpassning, Kompass og til slutt Orientering i fart.