Siste sprintcup før sommeren: Tirsdag på Laksevåg

Sprintcup - skrevet av Jan Kocbach, 20 Jun 2010@19:32

Varegg arrangerer siste sprintcup før sommeren på det nye kartet på Laksevåg førstkommende tirsdag den 22. juni. Laksevåg-kartet ble også benyttet til KM sprint tidligere i år, og området høstet lovord blant mange av deltagerne. Her er det muligheter for spennende veivalgsstrekk. Varegg tilbyr et kompakt arrangement med samlingsplass, start og parkering på samme sted.

Samlingsplass og parkering er på Idrettsplassen (se kart her) – merket fra veg 582. Kartet som benyttes er kartet “Laksevåg” i målestokk 1:4000. Det finnes løse postbeskrivelser ved start. Skovalg er joggesko (ca 90% asfalt).

Start er som vanlig mellom 1730 og 1830. Start er på samlingsplass.

Løyper og klasser
  • A-løype (2.5 km): D13-15, D16-18, D19, H13-15, H16-18, H19
  • N-løype (1.2 km): DN, HN

Løypelegger: Helge Haugland, 906 37 380
Løpsleder: Niklas Profors, 466 92 313

HOK-samling for 70 – med GPS-tracking for alle

Nyheter - skrevet av Jan Kocbach, 13 Jun 2010@22:59

trackingvoss
Hele 70 deltakere fra 13 år og oppover var med på helgens krets-samling på Voss – og takket være live GPS-tracking på alle de fire øktene ble det ekstra morsomt og lærerikt. Under øktene fulgte trenere og foreldre med på en bærbar PC i målområdet – og på kvelden var det stor stas med GPS-analyse på storskjerm. Alle fikk prøve GPS-tracking på minst en av øktene – på den måten ble det mulig å gi oppfølging til mange løpere.

Samme som verdensstjernene

Hordaland O-krets hadde vært så heldig at de fikk låne 20 GPS-enheter fra Norges Orienteringsforbund som en del av et prosjekt for å undersøke hvordan man kan benytte live GPS-tracking som en del av orienterings-teknisk trening. Dette er akkurat de samme enhetene som vil bli benyttet under årets store norske o-happening: VM i Trondheim i august i år. Dermed har våre unge lovende løpere båret med seg akkurat samme enheter på ryggen som Anders Nordberg, Anne Margrethe Hausken eller Thierry Gueorgiou kommer til å bære med seg under VM.
IMG_2129_s

Mye nyttig læring

Erfaringene fra helgens samling kommer til å bli oppsummert i en rapport til Norges Orienteringsforbund, men allerede nå kan vi si at dette var en stor suksess – både fordi alle deltagerne syns dette var veldig morsomt, og fordi vi fikk formidlet analysene av treningene på en veldig god måte. Og aldri tidligere har undertegnede klart å holde på oppmerksomheten til 70 ungdommer fra 13 år og oppover i en hel time mens temaet har vært o-teknisk trening. Animasjoner, 3D-visning og sammenligning mann-mot-mann eller kvinne-mot-kvinne på enkeltstrekk gjorde sitt.

Oppgaver

Løperne som løp med GPS-Tracking fikk spesielle oppgaver som kunne etterprøves på GPS-trackingen. På en økt var temaet retning: Oppgaven på første del av økten var nøyaktig kompasskurs – på andre del av økten var oppgaven å holde seg innenfor en korridor med rette segmenter. På en annen økt var temaet postarbeid – alle skulle være veldig oppmerksom på å ha nøyaktig retning inn i og ut av posten – og å på fin flyt “gjennom” posten. I analysen så vi på retning inn og ut av posten – og tiden på de siste 50 meterne inn i posten og de første 50 meterne ut av posten ble sammenlignet for alle løperne i en tabell.

Se på GPS-Trackingen

Her kan du ta en titt på GPS-Trackingen – dette er spesielt nyttig for dem som var tilstede på treningssamlingen. Trykk på kartet som kommer opp for å gå videre til GPS-Trackingen. I GPS-Trackingen kan du bruke slideren på toppen til å flytte alle løperne frem eller tilbake i tid. Merk at det tar litt tid før løperne begynner å bevege seg. Noen av deltagerne ville ikke ha navnet sitt på det som ble vist – og har derfor istedenfor fått navnet L1, L2, L3, osv.

Merk! På sprint-treningen falt noen løpere ut på deler av treningen – det samme gjaldt Vossagampen på grunn av dårlig telefondekning. På Flyt-treningen ble start endret i forhold til den opprinnelig planlagte løypen, og derfor ser trackingen kanskje ikke helt forståelig ut. Dette gikk ikke utover analysen, men kan gjøre det vanskeligere å få så mye ut av den for en som ikke var tilstede.
IMG_2122_s

Pokalkamp tirsdag: Totland er stedet!

Pokalkamp - skrevet av Jan Kocbach, 13 Jun 2010@22:13

pokal3_2010
Etter at Fana tok en klar ledelse i Pokalkampsammendraget på de to første løpene – tok Varegg revansje på løpet på Fløyen forrige uke. Over 30 poengs ledelse til Fana ble snudd til nesten 30 poengs ledelse til Varegg – og det til tross for at Fana gjorde sitt beste løp for året på Fløyen. Varegg sin store mobilisering ga 189 poeng – nesten dobbelt så mange poeng som på løpet uken før. Denne uken er det Fana sin tur til å arrangere på hjemmebane på Totland tirsdag den 15. juni.

Løyper/Klasser
  • A 4 D19-, H15-16, H17- 4.2 km
  • B 3 D15-16, D17-18, D35-, H13-14, H50-, Åpen 3 3.0 km
  • C 2 D11-12, H11-12, D13-14, D50-, Åpen 2 2.3 km
  • N 1 D/H-10N, D/H11-12N, D13-16N, H13-16N, Åpen 1,5 PU 1.2 km

Målestokken er 1:7500 i de to lengste løypene og 1:5000 i de to korteste løypene.

Andre opplysninger
  • Buss fra Nesttun: linje 545 Totland, se www.tide.no, 5-10 min å gå fra endestopp til samlingsplass
  • Biler: Merket fra RV 580, rundkjøringen på Midtun og Ulsmåg skole. Parkering: Riple parkering, P-avgift 20 kr (om du ikke har årskort) Ha gjerne eksakt beløp klart
  • 3-5 min å gå til samlingsplass langs grusvei fra parkeringene
  • Følg merking og anvisninger.
  • NB! Samlingsplass er ved Skistadion, ikke Fanahytten (utleid til annet arr).
  • Garderobe: Friluft
  • Påmelding: Helst på nettet innen mandag kl 22.00 (av hensyn til kartbehov), eller på samlingsplass løpsdagen fra kl 17-18.25.
  • Løypelegger: Anders Daltveit, Løypekontrollør: Jan Kocbach
  • Løpsleder: Kirsti Lysaker 55105315 / 91118935 (NB: noe varierende mobildekning på Totland)

Velkommen til vårsesongens siste pokalløp!

Live GPS-Tracking fra Vossagampen

Nyheter - skrevet av Jan Kocbach, 13 Jun 2010@11:58

Akkurat nå starter Live GPS Tracking fra Vossagampen – 20 av løperne løper med GPS Tracking, og man kan følge utviklingen i løpet hjemmefra. Hele helgen på kretsens samling har det vært GPS-tracking – og Vossagampen er samtidig siste økt på samlingen.

Merk! På grunn av dårlig telefondekning er det usikkert i hvor stor del av løypene løperne kan følges.

Veivalgsanalyse og Bilder fra Fløyen

O-teknisk trening - skrevet av Jan Kocbach, 09 Jun 2010@23:31

Nedenfor finner du en analyse av veivalgene på dagens Bedriftsløp på Fløyen sett fra løypeleggernes synspunkt – samt en forklaring av tanken bak de ulike strekkene i løypen. Som oftest ligger det en tanke bak hvert eneste strekk – men det er ikke alltid like lett for løperen å se hva den tanken var. Her får du iallefall litt innsikt i tankene til løypeleggerne Trygve Buanes og Jan Kocbach- sammen noen bilder fra løpet.

A-løypen: Langstrekket

Et skikkelig langt veivalgsstrekk i langløypen hører med – dette er ofte det første man prøver å få på plass når man begynner løypeleggingen. Etterhvert bestemte vi oss for strekket 7-8. Tanken bak strekket var at det skulle lønne seg å dra opp på lysløypen, og ta venstreveivalget sett ut fra 7. post (orange farge nedenfor, 8% lenger enn høyreveivalget). Samtidig skulle det se fristende ut å løpe til høyre, fordi man da kunne løpe rett frem og ned ut av posten, og slippe å ta bakken opp ut av posten. Men man taper på høyreveivalget fordi det er mer opp og ned, det er vanskeligere inngang med mye myrløping / finorientering. Utifra diskusjoner med en del løpere ser det ut til at veivalget rundt til venstre var raskest som ventet. Flere løp venstre enn høyre – men mange av dem som løp høyre tapte litt tid. Her kan du tegne inn ditt veivalg på strekket – og kommentere hvorfor du løp der du løp, og hvor lang tid du brukte.

A-løypen: Første del av løypen

For første del av A-løypen var tanken at det skulle være krevende finorientering på alle strekk – samtidig som det var noen veivalgsmuligheter slik at man alltid måtte ta et valg- dermed skulle det bli lite tid til å se på langstrekket før man kom til 7. post. På strekket til 3. post lønner det seg nok å svinge venstre med sti/vei, og deretter dra ned myren og passere varden (under streken) som siste sikre punkt inn i posten.  Til 4. post kan det være fornuftig med en liten høyresving om veikrysset for å få en sikrere inngang. Til 7. post er et annet veivalgsstrekk der det  nok lønner seg å “bite i det sure eplet” og ta bakken med en gang gjennom det lysegrønne. Da får man også litt hvile før man fortsetter opp bakken mot 8. post.

A-løypen: Siste del av løypen

På siste del av A-løypen var det også noen veivalgsstrekk. På 12-13 var det nok mest fornuftig å ta stien til høyre og ta posten ovenifra (posten ligger derfor også på høydepunktet og ikke under skrenten for å favorisere dette valget). Til 14. har vi laget to noenlunde like valg – til høyre eller venstre for streken. Her er høyrevarianten muligens vel så rask som venstrevarianten – her må vi se noen strekktider for å bli sikker. Uansett var tanken at det skulle være valgmuligheter for at løperne ikke skulle få slappe av.

B-løypen

Akkurat som A-løypen, var B-løypen bygget opp rundt et langstrekk – i dette tilfellet strekket fra 4. til 5. post. Tanken var at det skulle lønne seg å dra rundt til høyre (orange på kartutsnittet nedenfor) fordi man her kunne løpe på stor sti/vei hele veien. Foreløpig har vi ikke funnet noen som løp venstre, og vi er heller ikke like sikre på at det virkelig vil lønne seg å dra rundt til høyre lenger. Ikke fullt så vellykket strekk som i A-løypen altså. Her kan du tegne veivalget ditt i B-løypen – spesielt hvis du har løpt et spennende veivalg fra 4. til 5. post! Ta gjerne med strekktiden din om du har den..

For resten av B-løypen var strategien ganske lik som A-løypen: (1) ha krevende finorientering men ikke fullt så krevende som i A-løypen, (2) passe inn i forhold til langstrekket fra 4. til 5. post og (3) få til et par kortere veivalgsstrekk der man måtte ta avgjørelser ; 2-3, 7-8 og 9-10 var strekk med forskjellige veivalgsalternativer. På 2-3 var det nok raskest å ta til venstre bortover lysløypen. Forøvrig forsøkte vi å ikke ha for mye overlappende strekk mellom A- og B-løypen siden det var mange løpere i skogen – derfor også en annen avslutning på B-løypen.

C-løypen

Det er alltid vanskelig å finne riktig vanskelighetsgrad for C-løypen. C-løypen på Bedriftsløpene er vanligvis en del vanskeligere enn det man vanligvis forbinder med en C-løype, og derfor la vi oss på dette nivået. Men selv om noen av strekkene kan være litt kompliserte å løse, ligger alle poster innenfor 40 meter fra sti/vei. Strekket til 1. post er litt “lurt” på den måten at man enten kan få en veldig vanskelig post rett på – eller løpe hele veien rundt til høyre og ta den inn fra siden og få en lett post. Ellers er strekket 8-9 det vanskeligste strekket – men her var tanken at gjerdet rundt barnehagen skulle gjøre det relativt lett å finne tilbake igjen til posten dersom man først kom på avveie. Jeg satt selv en stund på 9. posten, og så at de aller fleste fant veldig fint frem til 9. posten – selv om jeg hørte en del usikre stemmer rope til hverandre på vei ned bakken før de så posten.

N-løypen

På N-løypen valgte vi å legge alle poster nærmt sti eller vei – og ikke ha alt for store utfordringer. Strekket fra 5 til 6 er det mest krevende – men her blir man fanget fint opp av Skomakerdiket dersom man gjør noe feil.

Bilder fra løpet

En del bilder fra løpet finner du nedenfor – eller ved å følge denne linken. Forøvrig var løpet en suksess sett fra vår side: Fint vær, mange fornøyde løpere (nesten 400 i tallet), og en fin stemning med både grill og pølser. Men med årets første skikkelige sommerdag skulle det jo bare mangle at det ikke ble god stemning…

En ting til slutt: Dersom du bruker Facebook – så kan du følge Bedriftsorienteringen i Hordaland på Facebook her – der får du vanligvis opp løype med veivalg fra noen av løperne etter hvert bedriftsløp.

Next Page »