Fair Play: Leserinnlegg

Sprintcup - skrevet av Jan Kocbach, 17 Jan 2010@19:06


Jørn Woldsdal – trener for kretslaget i Hordaland – har sendt meg et flott leserinnlegg som er gjengitt i sin helhet nedenfor. Les nøye – og følg Jørn sine råd. Vi er flere som har diskutert det Jørn forteller om her gang på gang de siste årene…

Viste hele idretts-Norge hva fair play er

Aldri har jeg vært mer stolt over å være o-løper enn da Anders Nordberg, i VM-stafetten, viste hele idretts-Norge hva fair play er.

Som tidligere fotballspiller, fotballtrener og mangeårig tilskuer har jeg utallige ganger irritert meg over den elendige moralen som finnes i fotballen. Her ”filmes” og fuskes det over en lav sko, ingenting ser ut til å være forbudt i kampen for et godt resultat.

Heldigvis er det ikke slik i vår idrett…..eller???

Premiere dem som leser kartet godt

Tirsdag var det årets første Urbo-Cup. Nytt år og nye muligheter til å slå dem man nesten slo i fjor. For ikke å snakke om hvor gøy det er å løse oppgavene og ”fellene” løypeleggeren har pønsket ut.

Håkon Westergård hadde lagt en fin løype med en passe blanding av veivalgsstrekk, o-teknisk krevende orientering og fysiske utfordringer. Som vanlig, og helt i tråd med sprintorienteringens egenart, ble hus, forbudte områder og upasserbare hindringer som gjerder og murer brukt for å lage veivalg. Alt dette for å ”premiere” dem som leser kartet godt, er på forskudd og gjør de rette valgene allerede ut fra posten og ”straffe” dem som slurver med kartlesingen eller rett og slett gjør de feile valgene. Dette er jo den måten man skiller løperne i sprintorientering.

Men hva hjelper det når løperne som har tabbet seg ut og ender opp på feile siden av forbudt område eller hindring i forhold til posten, kompenserer for dette med å løpe tvers gjennom en hage, hoppe over et høyt gjerde eller krype under et annet gjerde og gi f… i både kartnorm, rettferdighet og fair play i forhold til konkurrentene. Og for sikkerhets skyld, tar man samme veien ut av posten også, for å tjene enda litt tid. Jeg var der, jeg så det og jeg VET
hvem det gjelder.

Kartutsnitt

For dem som ikke var der vedlegges kartutsnitt med inntegnete ”veivalg” inn og ut av 17 post som alle er forbudt i følge sprintnormen (se nederst). Hele kartet finner du her.
POST 17

Syndere i alle aldre

Det gjelder løpere i både H13, H17 og H40, de sistnevnte er jo kanskje mest skremmende. Ingen kan påstå at de ikke kjenner sprintnormen nå. Slike kart har vi løpt på gjentatte ganger de siste årene og forbudt område (hage) er samme tegn som i vanlig norm. Tirsdag gav jo løypeleggeren klar beskjed før start også. De som gjør dette nå fusker bevisst for å oppnå et bedre resultat og det er totalt uakseptabelt, i alle fall i ”vår” idrett.

Og som trener for kretslaget kan jeg si at ungdommer som har denne innstillingen ikke er velkommen på lag jeg har ansvaret for.

Følg reglene!

Så SKJERP dere, følg reglene og kjenn den gode følelsen av å oppnå et godt resultat UTEN å fuske.

PS. Til dem av løperne som etter løpet mente at løypeleggeren ved sin løypelegging fristet dem til å gjøre ulovligheter vil jeg bare si…God bedring.

E-post fra løypelegger Håkon Westergård

Jeg har også fått lov til å gjengi hele e-posten som løypelegger Håkon Westergård sendte meg dagen etter løpet. Håkon var naturlig nok litt opprørt ettersom det siste som ble sagt før fellesstarten var at nå er det viktig at alle følger sprintnormen og ikke passerer forbudte områder…

Nå synes jeg det er tid for litt reaksjoner fra sprintløpet mitt. Det var alt for mange som løp ulovlig, og det er ikke gøy at noen skal ha fordeler av at de enten er dårlig å orientere, eller om de jukser bevisst. Det er garantert mange som ikke kan sprintnormen helt. Så derfor synes jeg det hadde vært fint om det kunne blitt publisert et lite minikurs i hvilke gjerder, hekker, murer, grønne områder osv som ikke er lov/mulig å passere.

Jeg har opplevd flere ganger selv at folk slår meg på strekk fordi de passerer gjerder eller hekker som ikke er lov til å passere. De får jo en kjempefordel! For meg gjør det forsåvidt ikke så mye om dette skjer en gang, pga at de er uvitende om reglene, men når jeg vet de passerer gjerder på hvert eneste sprintløp, så reagerer jeg. Det er visse H40 løpere som omtrent går meg på nervene.

Men tilbake til sprintløpet.. 17. posten ble tydeligvis et stort problem, og om jeg tipper riktig, så er det nok bare Jan Steinegger som har løpt “lovlig” til den posten. Jeg synes det er ille. Det var vel omtrent 50 deltagere i langløypen, og 90% av dem er vel disket? Nå har vi ikke tenkt å gå ut med folk som vi vet løp ulovlig, men jeg tenkte vi kunne gå ut med en sak der vi kommenterer at folk løp uakseptabelt, og at de som vil innrømme at de har løpt ulovlig, kan melde dette gjennom å kommentere på saken.

Sånn rent nasjonalt er jeg ganske sikker på at det er flere byer som har samme problem, så det hadde ikke vært dumt å lage en litt større sak ut av det. Det er ikke nå slik at jeg ønsker å henge ut de som løp ulovlig, men jeg tror det er nødvendig påpeke problemet, slik at det ikke blir en vane å bryte reglene.

Problemet med at løpere løper ulovlig her i Bergen har eksistert i flere år. Jeg har selv vitnet til at meget dyktige og erfarne o-løpere her i Bergen bryter reglene. Det har lenge vært delvis akseptert av man løper ulovlig, fordi det ikke har blitt praktisert noen form for diskvalifikasjon på løpene her i Bergen. Dette er dumt, og bør endres.

Bare helt til slutt vil jeg bare si at det ikke var noe gøy at løypen min endte opp i så mange disker. Synes jeg hadde lagd en av mine bedre sprint-løyper, og jeg blir litt bitter når det var veldig få som hadde tatt de utfordringene jeg hadde lagd i stand, og latt sine veivalg blitt påvirket av dem, mens mange har gitt blaffen og tatt ulovlige metoder i bruk.


Problemet har eksistert lenge i Bergen – her en video fra et Sprintcupløp i 2006 der en “synder” blir tatt på fersken med kamera ca. 4 minutter inn i videoen.

Sprintkartnormen – utdrag

Vedlegger også de viktigste symbolene fra sprintkartnormen slik at alle kan forsikre seg om at de vet hva som gjelder.
SPRINTNORM

8 Comments

Comment by Erlend Moster Knudsen

17. January 2010 @ 23:09

Meget bra er det å se at lyset nå blir satt på reglementbruddene på sprintløpene. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke selv var helt klar over reglene her før Vikings urb-o-cup før jul med det resultat at jeg da hoppet over en mur. Det ble en “learning the hard way” og jeg meldte selvsagt ifra og mistet mine poeng på dette i ettertid.

Når så det samme skjer på forrige løp etter at det sistgang ble satt et stort fokus på det, viser at (i alle fall enkelte) løpere kalkulerer i å bevisst å bryte reglene for å tjene noen sekunder. Da er det på tide å sette hardt mot hardt. NM sprint i Stavern ble avgjort på nettopp denne problematikken, så hvorfor skal vi ikke her i Bergen følge samme regler? Det vil bare være en ulempe å måtte tilpasse seg de egentlige reglene hvis man skulle delta et annet sted om man ser bort ifra disking her i byen.

Stiller meg derfor bak Jørns og Håkons innlegg og kommer til å ta en ekstra prat rundt dette på klubbtreninga for å unngå at noen fra min klubb skal bli uglesett framover.

Comment by Thierry

18. January 2010 @ 11:00

Bra innlegg! Kunne godt tenkt meg at en byttet ut hagefarge med lilla a la forbudt området; det er ikke alltid lett aa se hva som har hagefarge … da er vi vel tilbake paa kvalitetssikre trykking. Det jeg kan se fra Urbo-Cup, er det ikke noe spm hvor en ikke skal loepe gjennom.

Comment by Erik

18. January 2010 @ 15:19

Enig i det som blir sagt her, og det er meget viktig at det blir tatt tak i det. Terskelen for disking burde emm være lavere. Bevisbyrden, som må ligge på arrangøren, ser jeg imidlertid at kan bli problematisk og opprettholde. Derfor ser jeg at den enkeltes redelighet ofte blir avgjørende.Men hva er det for en måte fra kretslagstreneren å legge det frem på?

Kunne man ikke skrevet dette i en nøytral og saklig form, slik Håkon W. gjør, uten å begynne å si at “Og som trener for kretslaget kan jeg si at ungdommer som har denne innstillingen ikke er velkommen på lag jeg har ansvaret for.”, gi f…” og “SKJERP dere” osv.

For meg blir den måten å fremlegge en sak på useriøs, og det er jo synd når vedkommendes innlegg egentlig har noe for seg.

Comment by Olav

18. January 2010 @ 18:08

Jeg har lest saken i dag og vil melde at jeg løp ulovlig inn til post 17, men ikke ulovlig ut.

Comment by Scott Macody Lund

18. January 2010 @ 22:34

Jeg var en av dagens arrangører på løpet og jeg oppdaget da jeg plasserte posten at det var tre mulige “jukse“ veier man kunne velge. Et forslag kunne vært å ha en funksjonær som kan registrere ulovlige handlinger. Det var imidlertidig umulige for arrangørene og diskvalifisere løpere grunnet manglende funksjonærer. Jeg mener at dette er et problem som burde tas tak i. Dersom fremtidlige sprint arrangører kunne ta i bruk vakter som passet på ville det vært mulig å gjøre noe med problemet.

Comment by Espen R

19. January 2010 @ 17:13

Nå som egne sprintregler og normer blir trukket såpass frem i lyset, så er det vel også en grunn til å se på om det kan gjøres noe fra arrangørers side for å unngå at slike ting skjer igjen..? Thierry er inne på et godt forslag med endre farger på hagegrønt til f.eks lilla på kartet.. Jeg er helt enig i at de som finner andre løsninger enn det eneste lovlige alternativet ut av posten burde være disket..

Nå vet ikke jeg hvordan dette området ser ut i virkeligheten, men antar at det i realiteten også er upasserbart / farlig å passere slik at det enhver løper faktisk også opplever passeringen som “forbudt å passere”?? ..Ofte virker ikke dette like opplagt, men mer lagt opp som en “diskfelle for løperne” og dette syns jeg er unødvendig og feil.. Nå må ikke dette tolkes som at jeg støtter noen av juksemakerne på håkon sitt løp, jeg snakker generelt i forhold til å arrangørers hensyn til sprintnormer og regler

Når det gjelder leserinnlegget til Jørn W syns jeg det er viktig at slikt tas opp og settes fokus på. Er også helt enig i alt som påpekes med tanke på regler og fairplay i idrett, enten det gjelder sprintorientering eller andre ting..

Men å avslutte med: “Og som trener for kretslaget kan jeg si at ungdommer som har denne innstillingen ikke er velkommen på lag jeg har ansvaret for.”, gi f…” og “SKJERP dere”.. er som om du skulle kolapset 5 meter før mål og tapt den stor gullmedaljen på målstreken.. Er dette løsningen???

Comment by Jan Kocbach

19. January 2010 @ 17:40

Et kort innspill til Espen/Thierry: Tsjekkerne har lenge foreslått å endre sprintnormen med f.eks. lilla farge der man ikke kan passere. Det er ingen løsning for oss her i Bergen – det er viktig at våre kart følger sprintnormen, det er også det løperne vil møte når de konkurrerer utenfor Bergen. Trykkekvaliteten/fargen på kartene på Urb-o er mer enn god nok til å se hva som er forbudt – det er absolutt ingen unnskyldning her.

Når det gjelder hvordan det ser ut i virkeligheten, så er det i følge sprintnormen kartet som gjelder, og ikke hva du ser når du er ute og løper. Det kan tenkes at løypelegger eller karttegner har diskutert med en grunneier og fått beskjed om at det området er privat, og kartet derfor er tegnet slik at området er privat. Løper kjenner ikke forhistorien til hvorfor et område er forbudt, og må KUN forholde seg til kartet. Det er en helt klar regel som ALLTID må følges.

Området rundt 17. post er det jeg som har resynfart. På det opprinnelige kartet fra Jørn Woldsdal var det tillatt å løpe gjennom både i retning sør og i retning nordvest. Jeg hadde plassert en post omtrent på samme sted som 17. post på et Urb-o Cup løp. Når jeg var ute og sjekket poster vurderte jeg det slik at man løp gjennom noe som var en privat eiendom i retning sør – dersom det hadde vært min eiendom hadde jeg iallefall blitt veldig irritert hvis 100 stykker hadde løpt gjennom. Gjerdet i retning nordvest tegnet jeg også som upasserbart fordi jeg vurderte det slik at gjerdet ikke ville ha godt av at 100 løpere passerte det. Når man får kartet i hånden må man stole på at karttegner og løypelegger har gjort de vurderinger som trengs med tanke på hvilke områder som er forbudt – som løper kan man ikke vite alt som ligger bak en avgjørelse. Derfor er det viktig at alle følger kartet – det Espen ser som “diskfeller” kan ha en helt annen historie bak seg.

Dersom vi skal fortsette å få lov til å løpe orientering i urbane områder er det viktig at vi ikke begir oss inn i private områder. Av og til ringer beboere til Owen og klager – da er det viktig at Owen kan melde tilbake at alle løperne har holdt seg på lovlige områder…

Comment by Espen R

19. January 2010 @ 18:14

Poenget mitt er at i kampens hete er det ikke alltid like lett å lese forskjell på en passerbar og en upasserbar mur/skrent.. Jeg er selvsagt helt enig i at man som løper bør sette seg inn i sprintnormen og følge dem..Men kan da f.eks mimre tilbake til vårens sprintløp på Langhaugen der ikke engang proff kartegner jørn woldsdal så den forskjellen (halvmeters murkant tegnet som lovlig, med pittepittelitt tynnere strek enn “upasserbar”..)

Med 185 i puls blir leseferdighetene noe begrenset, så jeg disser ikke jørns kartferdigheter..
Som sagt.. stiller meg bak alt som er sagt, men stiller samtidig et lite spørsmålstegn bak deler av sprintnormen og enkelte løypeleggeres håndteringer av de nåværende normene og det jeg kaller diskfeller..

Sorry, the comment form is closed at this time.