Treningstips: Turorientering på Livarden i sommer

Nyheter - skrevet av Jan Kocbach, 19 Jul 2013@10:05


Undertegnede var på Livarden tidlig i sommer og la ut et par løyper – særlig den svarte kan anbefales for o-løpere, mens den røde er fin om du har med deg andre som ikke er like ivrige o-løpere. Benytt muligheten for en fin treningstur på kart i sommer!

Fordelen med disse turene er at du kan laste ned og skrive ut på din egen/jobbens skriver.

Ellers er det også en rekke andre muligheter i Hordaland – du finner klubbenes opplegg her:

————————————–

Beskrivelse av den svarte turen på Livarden:

Dette er en flott fjelltur med til dels krevende orientering – selv om postene stort sett ligger relativt nærmt stier. Turen er fysisk tung – det blir den gjerne når man skal opp på toppen av Livarden! Istedenfor å ta den tradisjonelle veien opp til Livarden, går denne turen opp Fanaløypen på østsiden av fjellet. På kartet er traséen som turen tar oppover merket som utydelig sti, men stien går langs den gamle Fanaløypen og er stort sett godt merket med påler med påskrift “Fanaløypen”. Dette er den gamle skitraséen opp til Livarden.

Turen er en del av Fana sin fjell-turorientering som består av turer langs flotte turtraséer med relativt få poster – typisk 6-7 poster. På disse turene skal det ikke være nødvendig å rote seg inn i kratt og brakebusker for å finne postene. Samtidig får man kommet seg til fine steder der ikke de store massene ferdes. I de svarte turene har vi lagt inn en del krevende orientering, mens for de røde turene er navigeringen enkel mens de er fysisk relativt tunge (som de fleste fjellturer ofte er).

Fin trasé langs Fanaløypen
Turen har både start og mål ved Fanahytten. Første post ser enkel ut på kartet, men det var faktisk den eneste posten postutleggeren hadde litt problemer med, så ta gjerne en skikkelig titt på kartet allerede fra start av. Post 2 er en liten myr i et tett grøntfelt – men er du nøyaktig og finner den rette åpningen blir posten veldig grei. Videre til post 3 og 4 følger du stort sett Fanaløypen – med avstikkere for å finne postene. Selv om traséen ikke ser så fristende ut på kartet, så er det faktisk en veldig fin trasé!

Dagens juvel
Post 3 er dagens juvel – den lille myren posten ligger på er som en utsiktsplattform bygget inn i fjellsiden, med fantastisk utsikt mot Austlirinden, Haugsdalshorgi og Svenningen. Post 4 kan være litt krevende hvis du ikke følger med på kartet på vei oppover – men er du litt nøyaktig, så går den veldig fint.

Etter post 4 kommer du opp på ryggen – og krysser denne for å komme til post 5. Her var det egentlig planlagt å legge posten på skrenten, men der var det ikke engang en liten brakebusk å henge posten på – derfor ble postdetaljene flyttet ned i søkket. Skrenten ovenfor post 5 er det perfekte pausestedet: Skrenten kan brukes som rygglene, den gir litt ly for nordavinden, og utsikten er upåklagelig! Om du er lysten på en liten ekstratur er det bare 5-6 minutter til toppen av Livarden fra post 5 – følg ryggen oppover, så ser du snart vardene.

Post 7 er der du virkelig må være nøye
Fra post 5 går det strake veien nedover – litt til høyre for den tradisjonelle Livarden-stien. Post 6 kan være en liten utfordring, men om du allerede har vært på den røde fjell-turorienteringen har du fått funnet den før. Post 7 er der du virkelig må være nøye. Første var det planlagt å ha posten på skikjelken, men den er langt, langt inni krattskogen. Så nøy deg med å titte bort på den. Et lite tips: Du trenger ikke å lete etter posten i krattskogen – posten er som alltid på fjell-turorienteringen plassert utenfor områder med kratt og brake :)

Husk å registrere postkodene på http://turorientering.no/fana/ etter turen. Og legg gjerne igjen en anmeldelse på turen – om du er fornøyd eller ikke. Gode tilbakemeldinger gjør at vi kan gjøre den neste turen enda bedre :)

God tur!

No Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.