BM Natt 2011: – Regnet stoppet ingen

Nattcup - skrevet av Jan Kocbach, 06 Oct 2011@1:37

DSC_5658_k_s

Til tross for regn og store nedbørsmengder ble det ny deltagerrekord med over 170 deltagere på årets BM Natt – og med det det største natt-o-løpet i Hordaland siden NM Natt i 2003. Men regnet stoppet ingen denne onsdagskvelden på Fantoft – her var det kjemping hele veien til mål for alle som en.

Nattorientering er ofte litt tøffere enn dag-varianten – men til gjengjeld er det også noe å fortelle om på jobb dagen etter. Da klokken nærmet seg halv ti kom nest siste løper joggende lett mot mål.

- Med livet som innsats, var kommentaren fra løperen som hører hjemme i H60-klassen. Alt vannet som kom ned fra himmelen gjorde sitt til at det ble gjørmete. – Det var glatt i bakkene, kunne løperen fortelle før han ruslet bort til bilen for å skifte.

Kart, bilder og resultater

Litt raskere gikk det unna med årets Bergensmestre i Nattorientering. Bergensmestre i år ble Bjørn Hølleland i herreklassen, Ewa Wierzbicka i dameklassen og Gunnar Helmich Pedersen for herrer i 60+. Gratulerer!

A-løypen: Kart og veivalgsanalyse

Løypene på årets BM Natt ble forsøkt lagt slik at løperne aldri skulle få hvile skikkelig – alltid enten et veivalg å ta eller retningsforandring og finorientering. Her kommer en liten gjennomgang av veivalgsmuligheter på en del av strekkene i A-løypen. Klikk på kartet ovenfor for å se løypen i større format.

  • 1-2: Strekket til første post var lagt kort for å “lure” løperne til å ta stien rett på opp til 2. post – istedenfor å gjøre posten enkel ved å løpe nede forbi enden av høyblokken og så dra rett opp lien. Mange ble lurt – rett på ble posten langt mer vrien.
  • 2-3: En annen baktanke med det korte strekket til 1. post var å ikke la løperne få tid til å tenke på veivalg fra 2.-3. post. Til 3. post lønner det seg nok å ta det øvre veivalget – det er veldig langt opp til posten hvis man løper venstre-veivalget (merk også at posten ligger oppå skrenten)
  • 3-9: Her er det bare å være nøye med orienteringen – ikke mye veivalg å ta.
  • 9-10: 10. post lønner det seg å ta fra høyre side rundt veien- og det har nok også de fleste gjort.
  • 10-11: Til 11. post lønner det seg nok å ta høyre-veivalget (sett fra 10. post) – da sparer man litt høyde og får litt kortere vei å løpe.
  • 11-12: Kom deg raskt opp på parkeringsplassen – derfra er det ikke noe veivalg å snakke om. Dette er egentlig bare et transportstrekk.
  • 13-14: 14. post er et “lurestrekk”. Det er fristende å fortsette rett frem, men man bør dra et lite stykke tilbake mot 12. post, og så ta høyreveivalget. Bedre løpbarhet og enkel orientering.
  • 15-16: Ikke fall i fellen og dra rett på gjennom den bevokste myren her – der er det tett og vått…
  • 17-18: Til 18. post bør man dra rundt til høyre (sett fra 17. post). Mange dro rett på og ble stående på toppen av stupet og nyte(?) utsikten til en belyst Fantoft stavkirke.
  • 18-19: Til 19. post bør man dra stien helt ned parkeringsplassen og ta posten bakfra.
Fornøyde arrangører – igjen!

BM Natt ble igjen en suksess sett fra oss i arrangørstaben sin side. 172 deltakere var godt over forventet med det været vi fikk – og alle vaflene ble spist. Vi hadde like over 140 deltakere på BM Natt på Fantoft i 2009, og regnet ikke med å slå den i år selv med finvær siden det bare var rundt 90 med i 2010. Takk til alle arrangører og deltakere!

Bilder: Lysbildefremvisning

Inntegning av veivalg i RouteGadget og opplasting til 3DRerun

RouteGadget og 3DRerun er to ulike verktøy som brukes til å analysere løpet sitt. Begge deler er både morsomt og lærerikt å bruke. I RouteGadget tegner du inn hvor du har løpt med musen – i 3DRerun laster du opp ditt GPS-spor.

RouteGadget
Gå til RouteGadget-siden for BM Natt 2011, hakk av for “Draw your route” i den lille boksen oppe til høyre, og velg klassen din i rullemenyen rett nedenfor (A, B, C eller N). Så velger du navnet ditt i rullemenyen under der igjen, og tegner veivalget ditt med musen. Når du er ferdig kan du spille av en animasjon med veivalget ditt mot de andre som har tegnet.

3DRerun
For å laste opp til 3DRerun går du til denne siden for å laste opp en GPX-fil fra ruten din. Deretter kan du sammenligne løpet ditt med andre som har løpt samme løype. For instruksjoner om hvordan du bruker 3DRerun se her.

2 Comments

Comment by Torgeir Strand

6. October 2011 @ 11:49

Interessant å lese løypeleggaren sine tankar. Eit par innspel:
Hadde forventa å finne 1.post i same nivå som vegen, i tillegg var det ein markert haug like nord for posten. Blei litt forvirra både inn og ut her, og det var vel ikkje meininga at det var slike detaljar som skulle “lure” oss?
Eg er samd i at høgre nok var best til 14., men eg klarer ikkje å lese ut av kartet at rett på er så dårleg som det viste seg å vere.
Skjønte f.ø. ikkje (kjente meg i alle fall ikkje att i) stisystemet aust for 12.

Comment by Jan Kocbach

6. October 2011 @ 11:58

@Torgeir: Takk så mye for innspill!

Det kunne kanskje vært en hjelpekurve mellom vegen og brønnen på 1. post – men det var bare 1-2 meter opp fra vegen til brønnen, så det er litt trangt. En liten hjelpekolle i nord hadde nok hjulpet også – men samtidig var jo posten veldig grei bare man kontrollerte avstand og vendte blikket mot høyre (C-løypen hadde samme post). Jeg trodde ikke kartkvalitet skulle forvirre her – så der må jeg bare beklage. Ellers er kartkvaliteten veldig varierende på dette kartet – jeg har brukt en del timer i terrenget og deretter i OCAD på å rette på kartet. Jeg tror jeg har flyttet 80% av postene i forhold til den opprinnelige “skrivebordsløypen” – og i tillegg endret på kartet på både flere av dem som er flyttet på.

Når det gjelder 14. post, så hadde vel de fleste en anelse om at det var bedre på vei enn i skog etter første del av løypen. Enig i at det ned bakken fra 13. ikke er veldig pent hvis du ikke følger stien.

Rundt 12. er det noen flere småstier nord for posten – muligens også noen øst, ja. Men det gjelder generelt for dette kartet: Det er så mange småstier at ikke alle er tatt med – og valget av hvilke som er med og ikke er ikke alltid like konsistent. Jeg har prøvd å legge poster der hvor det ikke blir for mye problemer med at kartet ikke er på topp…

Sorry, the comment form is closed at this time.