HOK-samling for 70 – med GPS-tracking for alle
Hele 70 deltakere fra 13 år og oppover var med på helgens krets-samling på Voss – og takket være live GPS-tracking på alle de fire øktene ble det ekstra morsomt og lærerikt. Under øktene fulgte trenere og foreldre med på en bærbar PC i målområdet – og på kvelden var det stor stas med GPS-analyse på storskjerm. Alle fikk prøve GPS-tracking på minst en av øktene – på den måten ble det mulig å gi oppfølging til mange løpere.
Samme som verdensstjernene
Hordaland O-krets hadde vært så heldig at de fikk låne 20 GPS-enheter fra Norges Orienteringsforbund som en del av et prosjekt for å undersøke hvordan man kan benytte live GPS-tracking som en del av orienterings-teknisk trening. Dette er akkurat de samme enhetene som vil bli benyttet under årets store norske o-happening: VM i Trondheim i august i år. Dermed har våre unge lovende løpere båret med seg akkurat samme enheter på ryggen som Anders Nordberg, Anne Margrethe Hausken eller Thierry Gueorgiou kommer til å bære med seg under VM.
Mye nyttig læring
Erfaringene fra helgens samling kommer til å bli oppsummert i en rapport til Norges Orienteringsforbund, men allerede nå kan vi si at dette var en stor suksess – både fordi alle deltagerne syns dette var veldig morsomt, og fordi vi fikk formidlet analysene av treningene på en veldig god måte. Og aldri tidligere har undertegnede klart å holde på oppmerksomheten til 70 ungdommer fra 13 år og oppover i en hel time mens temaet har vært o-teknisk trening. Animasjoner, 3D-visning og sammenligning mann-mot-mann eller kvinne-mot-kvinne på enkeltstrekk gjorde sitt.
Oppgaver
Løperne som løp med GPS-Tracking fikk spesielle oppgaver som kunne etterprøves på GPS-trackingen. På en økt var temaet retning: Oppgaven på første del av økten var nøyaktig kompasskurs – på andre del av økten var oppgaven å holde seg innenfor en korridor med rette segmenter. På en annen økt var temaet postarbeid – alle skulle være veldig oppmerksom på å ha nøyaktig retning inn i og ut av posten – og å på fin flyt “gjennom” posten. I analysen så vi på retning inn og ut av posten – og tiden på de siste 50 meterne inn i posten og de første 50 meterne ut av posten ble sammenlignet for alle løperne i en tabell.
Se på GPS-Trackingen
Her kan du ta en titt på GPS-Trackingen – dette er spesielt nyttig for dem som var tilstede på treningssamlingen. Trykk på kartet som kommer opp for å gå videre til GPS-Trackingen. I GPS-Trackingen kan du bruke slideren på toppen til å flytte alle løperne frem eller tilbake i tid. Merk at det tar litt tid før løperne begynner å bevege seg. Noen av deltagerne ville ikke ha navnet sitt på det som ble vist – og har derfor istedenfor fått navnet L1, L2, L3, osv.
- GPS Tracking sprint-trening fredag
- GPS Tracking Kompass/Korridor-trening lørdag
- GPS Tracking Flyt-trening lørdag
- GPS Tracking Vossagampen søndag (siste økt på samlingen var langdistanseløpet Vossagampen)
Merk! På sprint-treningen falt noen løpere ut på deler av treningen – det samme gjaldt Vossagampen på grunn av dårlig telefondekning. På Flyt-treningen ble start endret i forhold til den opprinnelig planlagte løypen, og derfor ser trackingen kanskje ikke helt forståelig ut. Dette gikk ikke utover analysen, men kan gjøre det vanskeligere å få så mye ut av den for en som ikke var tilstede.