Nattcup: Tøffe tak på Hjortland

Nattcup - skrevet av Jan Kocbach, 19 Nov 2009@9:43

DSC_0804_s
Løperne ble møtt av reale nattløyper i en av de mørkeste kroken av Bergen onsdag kveld. Ettersom arrangøren på forhånd hadde annonsert lange og krevende løyper, var det litt færre enn vanlig i A-løypen. Vinnertidene var allikevel gjennomgående kortere enn sist – og de som valgte langløypen fikk disse brynt seg på lange, interessante strekk der man måtte ha kartkontakten på plass hele veien inn i posten.

Raskest av alle i langløypen var Magne Knudsen og Kirsti Lysaker. Nina Soligard, Lise Christensen, Bjørn Basberg og Håkon Sandven tok seg av de andre klasseseirene.

Skal nattcupen fortsette å tiltrekke seg over 100 deltakere, må man nok tilbake til gamle suksessoppskrifter… Denne onsdagskvelden var det bare 49 fullførende – det er vel lenge siden så få har gjennomført en nattcup i Bergensregionen. Både løyper og antall gjennomførende lignet vel mer på et KM Natt enn på det vi har vært vant til fra nattcupen de siste årene.

12 Comments

Comment by Alltidpåpallen

19. November 2009 @ 13:59

Pallen glapp med liten margin. Likevel er det lenge siden jeg har kost meg sånn som i gårsdagsen fine terreng med krevende o-teknikk. De må gå an å finne en balanse mellom utfordring og appell til massene. Skal vi få frem nye gode o-løpere i Bergen i fremtiden må det finnes utfordringer for disse. Utfordringene igår er det minimum av det nivået slike utfordringer må ligge på. Samtidig går det an å gjøre B og C løypene enklere. Så kan de som ligger på vippen mellom A og B heller velge løype ut fra hva de føler/ønsker i forhold til det som er varslet på forhånd.

Comment by Jan Kocbach

19. November 2009 @ 16:42

@Alltidpåpallen: Enig i at løypen ser flott og spennende ut (jeg er dessverre fortsatt ikke løpbar, så fikk ikke testet dem). Men som du sier: Det er viktig å finne en riktig balanse som gjør at alle kan få det de ønsker. Du kan gjerne ha lang A-løype, men 300 høydemeter / 30-40 minutter opp til start gjør at du uansett har mistet apellen til massene også for de kortere løypene.

I tillegg: på grunn av jaktstart/ranking ønsker løperne i utgangspunktet å løpe samme løype hele året – på den måten er det litt problematisk at nivået på A-løypen kan svinge en del. Da er det enkelte som heller lar være å stille opp. Det er også en del som ikke liker å løpe “B-løypen” = “lavere status”.

Hva med å endre navn på løypene til AL, AK og C – og istedenfor/i tillegg til å angi løypelengde angi antatt vinnertid for raskeste løper i løypen:

AL: 50-60 minutter (omtrent som på de to første løpene)
AK: 25-35 minutter (noe kortere enn på de to første løpene)
C: 20-30 minutter (omtrent som på de to første)

(for å legge oss ca. på de tidene som de to første løpene har ligget på) Det vil gi en klarere beskjed til deltagerne om hva de kan forvente i de ulike løypene.

Comment by Alltidpåpallen

19. November 2009 @ 17:01

Du gikk glipp av noe igår Jan. Føler med deg i din skadesituasjon. Stå på videre!
Ellers vil jeg si jeg ikke er uenig i noe av det du skriver.

Comment by Alltidpåpallen

19. November 2009 @ 17:12

I forhold til jaktstarten kan det vel utarbeides en eller annen formel som samler alle som har løpt AL og AK til én jaktstart-klasse A
Og så kan man velge fritt mellom AL og AK underveise gjennom vinteren.

Comment by Jan Kocbach

19. November 2009 @ 17:53

@Alltidpåpallen: Formel for jaktstart så man kan velge mellom AL og AK er en idè. Jeg kan ikke se for meg formelen her og nå, men hele nattcup’en er jo så uformell at det ikke burde være noe problem å finne noe som kan tilfredsstille alle.

Comment by Nesten-natt-debutant

19. November 2009 @ 20:03

Vil gjerne skryte av løype og opplegg i går. Overgangen frå mitt hittil einaste nattløp (med lommelykt) i C-løypa på Fantoft til B-løype i svarte Hjortland var ganske markant og moro! Eg må innrømme at eg hadde litt småangst på veg opp til start…Med nyinnkjøpt lykt og “seife” vegvalg gjekk det likevel bra ganske lenge…Etter sjette post blei det likevel plutseleg veldig mørkt, med ti minutters villfarelse uti ein svart, våt og folketom skog. Som representant for “massane” vil eg hevde at dette er noko alle burde oppleve iblant. Kansje tilogmed eit salgstriks? “Bli kjent med dine mørke sider og innerste fobiar…” (skal reklamere til venner og kjente før neste løp). Tross bom synest eg likevel B-løypa var passe vanskeleg og lang, og håpar at det framleis vil vere utfordrande tilbud til oss som ikkje er gode nok til A-løp, men som synest C blir for kort. AL/AK-modellen kan kanskje fungere. Eg tolkar det slik då at AK blir tilnærma lik AL i vanskelegheitsgrad (berre kortare/færre postar)?. A-løparane som vil ta kortversjonen kan då kome gjennom på under halvtimen, medan vi andre normalt får brynt oss ein times tid som vanleg. Ein fare med dette kan likevel vere at fleire B-løparar går seg vill og må bryte. I lengden vil ikkje det appellere til auka deltaking. Uansett: miks mellom parkløp og svarte skogen er bra. Lykke til med “balansen” framover.

Comment by Vims

19. November 2009 @ 20:21

Ser at vinnertiden i DC er 82min!!! Er glad for at jeg ikke var med :-)
Må innrømme at veien til start skremte batteriet mitt temmelig mye…
Er enig med Jan i at det burde være AL, AK og C (Skikkelig C!!!), så kunne de som ønsker å løpe kort og vanskelig få lov til det mens de som ønsker å løpe en lett løype få lov til det.
B-løypen er vel en litt kortere a-løype uansett?

Comment by Torgeir Strand

19. November 2009 @ 21:30

No var eg ikkje paa Hjortland i gaar, men eit tips som i alle fall eg sjoelv praktiserar etter beste evne: Ha ei diodelykt i lomma, denne kan brukast baade for aa finne vegen til start (der eg som Vims vil rasjonere med “superutstyret”), men ogsaa som reserve dersom eitt eller anna gaar galt med superlykta. Med ei grei diodelykt paa lomma (eg ville kanskje ikkje gaatt for den billegaste ClasOhlson-modellen, men Petzl har fleire som er OK), finn ein i alle fall greitt tilbake til sivilisasjonen.

Comment by Thierry

20. November 2009 @ 00:21

1)
Det å tilbud mulighet for å samle opp AL og AK (og C) i ett felt kan det f.e. løses med å gi poeng, mens vinner i AL for 1000 og vinner i AK 750 og vinner i C 500 … da blir det bare velg & mix. Blir nok a la BMI …

2) … en annen mulighet er at en vektlegger eller er sniller når det lange / vanskelige løp s.a. om du 30′ bak får kanskje like god ranking enn på et kort løp med 2′ bak

3) Det med ranking blir nok aldri rettferdig. Ut fra dagens formel så blir minste totalen av 3 løp en er bak til vinneren delt med 5! Da får en en god del gratis hvis en sammenligner med fleredagersløp som O-ringen.

4) Jaktstarten kan og sees som en form og avslutting av NC, blir kanskje litt a formell 1 for å kapre gode plasser … kan jo også trekke jaktstarttider … kan godt skrive skript (som favoriserer 40-tusen brikker)

5) Mener vi må helst bruke energi å definere brukermassen og spenvidde vi trenger.

Comment by Owen

20. November 2009 @ 17:21

Litt sent ute med å henge meg på kommentarene og er også på farten ut. Men en liten kommentar synes jeg er på plass. Jeg løpte ikke selv, men jeg har fått til dels meget negative kommentarer fra andre Varegg løpere som tok sjansen og hadde lyst å prøve seg på nattløp. Radarparet Juvik/Hansen er jo uten tvil to fornøyelige karer med hang til å gi løperne utfordringer, men konseptet med 20-40 min til start,til dels meget krevende løyper – kombinert med vanskelig terreng, er jo kun et tilbud til de helt spesielt interesserte. Jeg har ikke fått se B og C løypene, men jeg er nok usikker på om de holder normer for slike løyper. Det er positivt hvis onsdagens løp kan føre til endringer slik Jan foreslår, og hvis vi ikke blir flinkere til å styre både vinnertider, vanskelighetsnivå, tid til start etc så er vi tilbake til en hard kjerne på 30 løpere som synes det er interessant å stille opp. Folk flest vil ha det gøy på o-løp og det skal vi ikke glemme! God helg!

Comment by Sverre O

20. November 2009 @ 23:56

Er så smått begynt å se på løypene til neste løp – 16.12 fra Spelhaugen.

Kan tenke meg å gi AL-løperne en skikkelig karamell å suge på før jul – 6,3 km (vinnertid: 55-60 min), med et par skikkelige langstrekk. En løype for de aller tøffeste. Kanskje noe for Ivar H.?

AK – 3,8 km(vinnertid 35 min) og C – 2,3 km (vinnertid 20-25 min).

Svært vanskelig å vurdere vinnertider en måned på forhånd. Myrene kan enten være søkkvåte, eller hardfrosne.

Kan lokke med 1 minutt å gå til start.

Synspunkter / ønsker mottas – her er enda god tid til å endre på det meste.

Kunne f.eks. fellesstart i en slik langløype (evt. i flere av løypene) vært en ide?

Comment by Thierry

23. November 2009 @ 01:20

Sverre (og andere):

Klassene for Nattcupen er satt, men innholdet er opp til arrangørene. Stoetter ditt opplegg 100%

Ellers:
Ser at det mange (gode) tanker, men naar det kommer til stykket er alt for faa villige arrangører. Det aa tilby alt for alle er nok illusjon … da endre vi opp med kretsloep-arbeidsmengde og 50 loepere … lykke til. BTW: Hva med Torjus Raa? Han tok utfordringen mer enn pent, grattis til ham!

Sorry, the comment form is closed at this time.